Cannabismedicin

Cannabismedicin inkluderer ikke kun én type produkter, og grupperes oftest i henholdsvis i ’cannabis-baseret medicin’ og ’medicinsk cannabis’.

Cannabis-baseret medicin indeholder enkelte komponenter fra cannabisplanten. Dette inkluderer blandt andet syntetisk fremstillet THC og/eller CBD, eller rent ekstraheret THC og/eller CBD fra cannabisplanten. Cannabis-baseret medicin fremstilles oftest som kapsler eller olie, og inkluderer bl.a. de godkendte cannabis-baserede lægemidler Sativex® og Epidyolex® og en række magistrelt fremstillet produkter.

Medicinsk cannabis indeholder en lang række af cannabisplantens komponenter, hvilket blandt andet inkluderer en bred vifte af cannabinoider og andre kemisk aktive stoffer såsom terpener og flavonoider. Medicinsk cannabis kan fås som plantedele/topskud, eller som kapsler og olier fremstillet ved fuld ekstraktion af cannabisplanten. Fuldspektret olier er udvundet af cannabisplanten ved hjælp af en række forskellige udvindingsteknikker (f.eks. etanol eller superkritisk CO2). Olierne indeholder en blanding af cannabinoider og terpener (og andre komponenter som f.eks. flavonoider), hvis forhold afhænger af plantearten og udvindingsteknikken. Olien vil som regel indeholde en vis mængde THC og vil derfor sandsynligvis ikke være tilgængelig som lovligt håndkøbsprodukt. Produkter godkendt i forsøgsordningen med medicinsk cannabis tilhører denne kategori.

Se en oversigt over cannabisprodukter

Cannabis til rekreativt brug

Cannabisprodukter tilgængelige på det sorte marked har generelt et højt indhold af det euforisende THC. Disse produkter er udviklet til at opnå en rekreativ eufori, og sådanne produkter har en øget forekomst af bivirkninger af især psykotropisk karakter (se kapitlet ’Bivirkninger’). Cannabismedicin har generelt et lavere indhold af THC og er endvidere oftest kombineret med CBD, som modvirker bivirkningerne af THC. Der er overlap mellem cannabis erhvervet på det sorte marked og cannabismedicin, men bivirkningerne ved cannabismedicin er generelt væsentlig mildere end bivirkninger ved ulovlig cannabis. Derfor er det meget vigtigt at skelne mellem de to kategorier.